05set.
On: 05/09/2021 In: General

La Infertilitat és un desordre del sistema reproductor que afecta la capacitat del cos per exercir la funció bàsica de la reproducció.
Molts són els factors que poden ser causa d’infertilitat, incloent els desajustos en el sistema reproductor femení, els desajustos en el sistema reproductor masculí o una combinació de tots dos.
En el desenvolupament sexual de la dona hi ha dos moments importants: la menarquia (1a regla) i la menopausa (etapa en què finalitza l’edat fèrtil).

Des del punt de vista de l’energètica, els clàssics ho expliquen així:

 • 7 anys → és el principi de el desenvolupament corporal en les dones.
 •  7 × 2 = 14 anys → la menstruació és abundant i la dona pot procrear.
 •  7 × 3 = 21 anys → és la màxima plenitud reproductora.
 • 7 × 7 = 49 anys → la dona ja no és fèrtil i el cos comença a debilitar-se.

Això es deia en el Nei Jing, un text clàssic de medicina de fa 2.000 anys.
Segons el Ling Shu, l’úter i els ovaris es formen gràcies el Jing innat i es manté gràcies al Jing adquirit, provinent de la transformació dels aliments que ingerim.
Tenim dos meridians directament implicats en la reproducció, que són Ren Mai i Chong Mai.
Els dos són meridians yin i permeten les diferents fases per les quals passa l’ovari i els fenòmens que hi succeeixen. És el meridià de el ronyó, el que distribueix el Jing per aquests dos. També hauríem de tenir en compte el meridià de Dai mai.
Són diversos els Síndromes que poden estar afectant la dificultat en l’embaràs.

 • Per Insuficiència d’Energia o Sang.
 • Per Estancament d’Energia o Sang.
 •  Insuficiència de Yin.
 • Insuficiència de Yang.
 • Insuficiència de Jing.
 • Humitat interna.
 • Fred en Úter.
 • Calor a Sang.
 • Les 7 Passions (Emocions).
 • Dieta inadequada.

La insuficiència de Qi o Sang ️podria ser la causa de la infertilitat ja que, si no hi ha substància que nodreixi l’Úter ni moviment o bé estan estancats, pot dificultar la fertilitat.

 • Insuficiència de Yin i de Yang

La medicina xinesa considera que la fase lútia (postovulatòria) és yang en comparació amb la fase fol·licular que és Yin. Per tal que la nostra salut hormonal funcioni bé, yin i yang han d’estar en equilibri.
La fase yang (progesterona) aquest ha d’estar a nivells òptims en equilibri amb la fase Yin (Estrògens).
En la fase yang, la progesterona és l’hormona dominant. La seva funció és la maduració de l’endomentri per garantir la implantació de l’embrió. Si tenim una quantitat suficient de progesterona, la temperatura basal puja (Yang).
En la fase Yin, els estrògens augmenten i es produeix la fase fol·licular, la maduració dels fol·lículs i els òvuls.
És necessària una bona nutrició de Yin que engloba sang, líquids, nutrients, funcions de sistema nerviós i hormones.

Aquesta fase comença en el primer dia de regla i acaba amb l’ovulació. En aquesta etapa estem netejant al menstruar, madurem l’òvul i preparem l’endometri.

 • Estancament de QI

Qualsevol obstrucció a la circulació de qi i la sang es manifestaran amb dolor o amb la presència de coàguls o d’una substància similar a un teixit en el flux menstrual. Aquests signes indiquen al terapeuta que hi ha problemes amb el qi i estancament de la sang i, possiblement, amb la integritat del revestiment uterí.

 • Humitat interna

També la flegma-humitat pot obstruir els conductes de la fertilitat en la dona per diverses causes sovint relacionades amb el fred i la deficiència de Yang de Melsa i / o de Ronyó.

 • Insuficiència de Jing

En les deficiències de Ronyó podem diferenciar:
Deficiència de Jing. Amb baix funcionament ovàric i desenvolupament escàs dels caràcters sexuals. En la història trobem pubertat tardana i a l’exploració els polsos són febles i la llengua, petita.

 • Fred a l’Úter

Des de la MTC és primordial fer adequat l’entorn per a la concepció; per això, la manca de calor a l’Úter pot debilitar aquest entorn, impossibilitant l’embaràs. En Medicina Xina, a l’úter se’l denomina “Zi Gong”, el Palau de el fetus.

L’úter és la seu de la creativitat i la fertilitat. És el primer lloc en el qual habita el futur nadó, el que l’acull i el fa créixer, en el qual la mare porta el fill. L’úter simbòlicament representa la casa, la llar, el niu.

És de gran importància. Engloba també ovaris i trompes de Fal·lopi. Representa el centre de tota energia sexual de la dona. Aquesta energia passa a convertir-se en energia vital i és fonamental tant per a l’aparell reproductor com per a tot l’organisme.
L’úter fred reflecteix la insuficiència de Yang dels ronyons. Al mateix temps, el fred de l’úter pot ser la causa d’avortaments de repetició, que poden provocar dèficit major de sang i d’energia en la dona.

 • Calor en sang

Aquesta és una condició especial de la medicina xinesa, i ho pots comparar a com et sents a l’estiu, treballant, sense aire condicionat i el cos com si anés a esclatar. L’excés de calor a la sang també impedeix la fecundació perquè asseca l’embrió, com si posessis un ou en el desert, que es crema abans d’hora.

 • Les 7 passions (Emocions)

En la medicina xinesa està arrelada la idea que el mental i el físic van units.
Quan estem vivint una situació trista, com pot ser la de voler tenir un fill i no aconseguir-ho, és comú sentir un remolí emocional d’esperança-pèrdua de la qual es pensa que no es pugui sortir.
Podem sentir enuig cap a un mateix, per exemple al pensar que “no sóc capaç de tenir un fill”, cap als altres, si ells ho han aconseguit però nosaltres no… Frustració perquè les coses no surtin com havies pensat.
També pot aparèixer tristesa o sentiment de culpa. Per exemple, és comú que avui en dia es prioritzi la vida professional a la maternitat, i algunes dones es culpen d’haver retardat la decisió, i ara no són tan fèrtils.

Des de la Medicina Xinesa l’objectiu és l’equilibri de les emocions, ja que una alteració a nivell emocional o mental pot afectar la funcionalitat dels òrgans, la fluïdesa de l’Energia i la Sang, alterant la correcta circulació en l’aparell reproductor.
La Medicina Tradicional Xinesa ajuda a la fertilitat al millorar totes les síndromes explicades anteriorment referides i, d’aquesta manera, ajudar al cos a que pugui funcionar de manera equilibrada i es pugui arribar a l’embaràs desitjat.

Leave reply:

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *