Acupuntura Tung

L’estil Tung  és un sistema familiar i tradicional d’acupuntura xinesa que ha passat de generació en generació dins dels membres d’aquesta família. No va ser fins l’any 1962 que el mestre Tung Ching-Chang  va trencar aquesta tradició acceptant el primer deixeble fora de la seva família.

El Sistema Tung està format per canals, punts, mètodes de diagnòstic i manipulació d’agulles propis. Aquest Sistema d’Acupuntura de Tung es basa en un Sistema de Cinc canals Zang (inclou òrgans i entranyes)  que també li  és propi i que difereix dels 14 Canals de l’acupuntura tradicional.

Tots els punts es classifiquen segons els Cinc Moviments (Wu Xing) i segons el Sistema dels Cinc Canals (Wu Zang). Cada punt té el seu propi trajecte, el qual el connecta directament amb els Cinc Canals i els Sis Fu corresponents.

Aquest sistema es caracteritza per l’efectivitat, es tracta d’imaginar el cos humà com un sistema complert, on totes les parts tenen una relació amb les altres i amb poques agulles aconseguir una gran efectivitat clínica.

El Mestre Tung solia utilitzar el diagnòstic palmar basat en la teoria dels cinc elements, mitjançant l’observació d’anomalies al palmell de la mà (venes blaves, envermelliment o falta de coloració). D’aquesta manera podia determinar la causa bàsica de la malaltia, basant-se en el Sistema de Cinc Canals del Mestre Tung. Ell ho resumia d’aquesta manera: “Si el diagnòstic és exacte, després la ubicació dels punts és exacta i la tècnica de la utilització de les agulles és precisa, el resultat serà ràpid i efectiu.”

El Mestre Tung va aprendre acupuntura seguint les passes del seu pare. Malauradament va haver de viure en un període molt tumultuós de la història de la Xina, i com a home jove es va haver d’allistar a l’exèrcit.

En el decurs dels conflictes bèl·lics va tractar com a metge a milers i milers de soldats al front, cosa que li va permetre acumular molta experiència en el tractament de tota mena de malalties.

A principis dels anys 60 es va retirar del servei militar i va obrir una clínica privada d’acupuntura a Taipei. Els resultats es van estendre ràpidament al país, passant a ser ell i el seu estil d’acupuntura un dels més famosos i efectius de tots els temps.

Els punts del Mestre Tung eren un secret de família, atresorat, transmès oralment i refinat per generacions. Ell va voler compartir aquest llegat  familiar, gelosament guardat, amb persones forasteres i va escollir directament a 73 deixebles de primera generació d’acupuntura Tung.