Blog

Entrevista Qi gong

Qi-gong-mans-800x470
Uncategorized

Entrevista Qi gong

“Gràcies al Qi gong et fas mes sensible al camp energètic”

Carles Múrcia, terapeuta de Medicina Tradicional Xinesa (MTX), és profesor de Qi gong medic (nivell l i nivell ll) en 5 Elements.

Anteriorment havia estat professor de Qi gong mèdic a l’Escola Cenac. És un dels terapeutes pioners a Espanya en introduir l’ensenyament del Qi gong médic dins de l’ensenyament de la MTC. Actualment és deixeble de Zhang Xiu Mu, Zhang De Wang i Jin Jiazhou -pel que pertany a tres llinatges diferents. I ha estudiat amb nombrosos mestres.

Carles és un apassionat d’aquesta tècnica des que la va conèixer sent molt jove. O des que el Qi Gong el va trobar a ell.

Que és el Qi gong?

“Gong” seria temps invertit en una pràctica i “Qi” aquí a occident es tradueix com energia, però no es ven ve això..

Es la substància fonamental, molt petita que forma tot l’univers i per tant és una energia que cada dia s’està expandint.

Cada dia l’univers es manté el Qi perquè no es desintegri i és una substància capaç de crear, la relació entre partícula i ona, és la partícula on es forma l’univers i és ona perquè nosaltres veiem la manifestació d’aquesta partícula que és l’energia.

Pots veure l’energia lumínica, pots percebre energia elèctrica, magnètica, calorífica, podem sentir-la.  A la Xina el concepte el tenen més integrat, un arbre té Qi, les persones, una porta…

Des de la teva experiència personal com has arribat al Qi gong?

Per casualitat, jo practicava amb el meu primer mestre, ell era un mestre d’arts marcials, jo ja havia practicat arts marcials amb gent d’aquí del país, vaig contactar gràcies al Toni Camps un mestre d’aquí, va portar a la mestra Luin qin sha, va ser la primera mestra xinesa que vaig poder practicar arts marcials xineses internes. Però després va venir el mestre sun gu shan i després vaig estudiar arts marcials, però ell era metge i aquest va ser el meu primer contacte amb la medicina Xina. I a partir d’aquí vaig interessar-me en aquestes pràctiques, i vaig començar a estudiar.

I a partir d’aquí ha sigut una trobada inesgotable de diferents mestres en els quals he anat estudiant, fins que he sigut deixeble de tres, però abans he estudiat amb molts mestres. I ja donant classe em va passar que era sensible al camp energètic dels altres, el que els hi estava passant.

Hi ha diferents estils de Qi gong?

Si,  alguns són per preservar la Salut com el Ba duan jin o 8 brocats de seda. Són com 8 peces molt precioses , aquest sistema s’ha quedat llegat i s’utilitza per enfortir la salut.
Tots els estils de Qi gong poden tractar la salut, però el camí potser més directe seria practicar sobre les directrius de la Medicina xinesa.

Però existeixen diferents branques de Qi gong:

  • Qi gong mèdic és la més antiga.
  • Qi gong que pertany les escoles filosòfiques com el taoisme i confusionisme.
  • Qi gong religiós el taoisme va deixar de ser un corrent fisiològica i després va ser religiosa.
  •  Els artistes marcials de QI gong amb la vida estressada es refugiaven els temples budistes, el Dao Mo que va crear i Yi Jin Jing i rentat de la medul·la, i el que va passar que les tècniques marcials augmentaven en potencia i força.

Que podem aconseguir mitjançant el Qi gong?

El Qi gong mèdic l’objectiu és restablir la Salut del pacient, donar li vitalitat i prevenir malalties.

Pel practicant de Qi gong mèdic, si és terapeuta l’objectiu, és obrir rutes per poder protegir-te del factor pervers, per exemple, si estem tractant a un pacient, té un contagi energètic, el qi gong serveix que com a prevenció, t’ajuda a enfortir-te.Una altra cosa és, que el terapeuta serà més sensible al Qi, la medicina Xina és una medicina que tracta el Qi, si tu has de conèixer que és el QI, has de fer pràctiques per percebre el Qi, per exemple: des del meu punt de vista, quan poses una agulla d’acupuntura i busques una profunditat determinada, una sensació, que esta passant sota aquest punt,,,

Si notes que hi ha fred, humit, pots puntura i percebre l’efecte serà diferent, perquè la teva manera de puntura si tens percepció del Qi també serà, diferent si ho comparem amb una puntura més mecànica.

No ens podem oblidar de la percepció, comences a percebre que hi ha diferents moviments de l’agulla que alguna cosa s’enganxa.. També a vegades ens oblidem de preguntar que ha passat durant la setmana perquè si el pacient no va tenint canvis, que depenen en part del pacient, estem actuant d’una manera més automàtica.

Gràcies al Qi gong et fas més sensible al camp energètic?

Si, pel Qi gong mèdic hi han tres camps energètics, un està relacionat amb el Tantien inferior, més corporal, un altre que està relacionat amb el Tantien mig que seria un camp més emocional, i un Tantien superior que estaria relacionat amb una informació més ancestral.

Un dels aspectes del Qi gong mèdic que és el Wai Qi Liao Fa  treballa exclusivament sobre aquests tres camps. És com si el cos físic té una projecció d’aquests tres camps. Per mi es indispensable que un terapeuta de Medicina Tradicional Xina practiqui Qi gong, per mi la lògica em diu que si tu practiques una medicina que treballa sobre el Qi, tu hauràs de treballar sobre el teu propi Qi.

Has d’entendre que vol dir un bloqueig, a quin nivell, a quin camp, si és més físic, més anímic o ancestral, és entendre la salut d’una manera determinada. Per mi tal com entenguis la salut és com tractaràs. És el mateix que fer un diagnòstic per acupuntura o fitoteràpia.. Gràcies al Qi gong et fas més sensible al camp energètic, és el diagnòstic, si  el terapeuta carrega intencionadament alhora de practicar Qi gong sobre un altre persona,   és possible equilibrar això. i per tenir una manera de tractar més eficaç, ens hem d’haber tractat nosaltres els nostres propis bloquejos.

Per exemple: Si jo vull tractar la tristesa d’un altra persona, primer he d’aprendre a tractar la meva.

En els clàssics es parla de la pràctica del Qi gong?

La majoria de grans metges tots eren practicants de Qi gong, per exemple el pare de la medicina Xinesa, el Hua Tuo ens va deixar el legat dels cinc animals que encara perdura, amb moltes variacions, però encara està vigent.
Hi ha una obra on apareixen diferents tractaments amb exercicis, massatge, tu mires Sun Simiao per exemple, a ell li devem que els seus sis sons curatius hagin arribat al dia d’avui.
La part que ha arribat més, és  la pràctica d’exercicis terapèutics, però hi ha un altre part del Qi gong que  amb tota la repressió que va haver,  a vegades és difícil trobar mestres que t’ensenyin, es més fàcil trobar un bon practicant de Qi gong mèdic fora de Xina, per exemple a Malasia.
No tots els metges fan Qi gong, molts utilitzen fitoteràpia, altres pensen que el Qi gong és bo per prevenir, però no per tractar, avui en dia hi ha molta controvèrsia.

En el curs de Qi gong bàsic o avançat que és el que la persona podrà extreure?

Depèn, cadascú es pot acostar per diferents coses, per millorar la Salut, perquè vol convertir-se en terapeuta o perquè ja és terapeuta i vol tenir més eines.

Si  és un terapeuta de medicina Xina, pot ser que la seva vocació sigui per entendre el Qi, però pot venir un altre tipus de terapeuta, que no sigui de medicina Xina, però que quan doni un massatge s’adoni, que el pacient marxa molt bé, però ell està cansant o que tingui el símptoma que venia el pacient, i pot tenir una eina perquè això no passi.

Es pot acostar tothom, el curs de Qi gong bàsic és un curs obert per tothom. El primer any et donarà els fonaments per poder cuidar de la teva Salut. Cuidant de la Salut evitem problemes, ens vitalitzem i prevenim la malaltia. Si després vol seguir en el curs avançat, el que no hagi fet medicina Xina haurà de tenir uns fonaments de medicina Xina.

Hi ha algun requisit per accedir a la formació?

És igual que hagi practicat Qi gong que no hi hagi practicat, per mi el més important no és la tècnica, el Qi gong no és una gimnàstica, té a veure amb els tres tresors, els tres tresors s’han d’unir, és com el cel, home, terra.. El practicant de Qi gong, és molt important tant exercitar la part física com la part anímica  o més espiritual, l’univers té un ritme i nosaltres tenim un altre ritme (amb estres, preocupació) hem de deixar que interactuïn, a vegades diem: no hem de fer res, és deixar que les coses vagin passant, i cercar aquest retrobament.

Que seria imprescindible?

Ser bona persona i ganes de practicar, cadascú té unes metes, el trobament entre un alumne i un professor, o un mestre, el mestre a vegades  l’ajuda a trobar aquesta meta.

Depèn de l’afinitat, i això passa de manera natural antigament passava això, un mestre pot tenir molts estudiants, però té pocs alumnes, és molt diferent, estudiar pot estudiar tothom.

L’objectiu del curs és primer formar monitors, que serien aquests dos anys, després seria formar terapeutes, ajudar a l’alumne percebre el Qi de l’ altre, i després hi ha un nivell més terapèutic que és un tercer nivell.

Després hi ha alumnes que volen ensenyar i això seria un altre nivell. Respecto la tradició, però no m’ancoro en el passat, però sí que hi han requisits, ha de tenir un bagatge, ha de practicar, necessita experiència, no es fa en tres anys, ha de tenir trobades amb el seu mestre…

Entra a la porta, no és només que tingui actituds, hi ha gent que és molt hàbil, però el mestre no l’agafarà, perquè no el veurà noble..El que vol adquirir bones habilitats s’ha de fer a foc lent, necessites un bagatge, el mestre es fa perquè practica, pràctica, pràctica… amb qualsevol cosa. Transitar per un camí és el que finalment et dóna experiència.

Leave your thought here

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *